Posted on Aktualitātes, Interesanti

10 interesantas receptes Adventa laikam

Tā kā Adventa laiku tradicionāli dēvē par “mazo gavēni”, šeit vari iepazīties un izmēģināt dažādas veģetārās receptes ikdienas maltīšu dažādošanai.

  • Violeto kartupeļu pikantā zupa. Sastāvdaļas: Violetie saldie kartupeļi, sarkanais sīpols, ķiploks, ingvera pulveris, koriandrs, kurkuma, paprikas pulveris, Kajenas pipari, mandeļu vai kokosriekstu piens, olīveļļa apcepšanai un zaļumi. Pagatavošana: Novāra violetos kartupeļus, apcep sarkano sīpolu ar ķiplokiem un garšvielām. Sablenderē visas sastāvdaļas, pakāpeniski pievienojot kokosriekstu pienu. Pēc garšas apkaisa ar zaļumiem.
  • Domino kārtainie cepumi. Sastāvdaļas: 1. kārtai 125 ml ūdens, 30 g medus, 50 g melases, 70 g cukura, 30 g sviesta, 1 šķipsniņa sāls, 2 tējk. nesaldinātas kakao, 1-2 tējk. piparkūku garšvielas,
    1 tējk. cepamās sodas, 1 tējk. cepamā pulvera, 120 g miltu. 2. kārtai 300 g ievārījuma, 1 tējkarote želantīna. 3. kārtai 300 g marcipāna, 500 g melnās šokolādes. Pagatavošana: Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C un sagatavo cepšanas formu, ieklāj cepampapīru. Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, medu un melasi un karsē uz plīts, līdz cukurs ir izšķīdis. Katliņā pievieno kakao, piparkūku garšvielu maisījumu, sāli un sviestu un samaisa. Noņem no plīts un ļauj atdzist. Bļodā sajauc miltus, cepamo sodu un cepamo pulveri. Pievieno atdzesēto šķidrumu no katliņa un samaisa visu kopā. Ielej cepšanas formā un cep apmēram 22 minūtes. Izņem no cepeškrāsns, pārklāj ar alumīnija foliju (svarīgi!) un ļauj atdzist.
  • Ievārījuma kārta
    Sajauciet ievārījumu ar želatīnu, uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un vāriet 2 minūtes, nepārtraukti maisot. Uzlejiet ievārījumu uz atdzesētās kūkas un ievietojiet ledusskapī, lai tas sacietē.
  • Marcipāna kārta
    Izrullējiet marcipānu kūkas lielumā un formā. Pārlieciet marcipānu uz kūkas, virs ievārījuma kārtas.
  • Padoms: Vislabāk ir ļaut kūkai sacietēt ledusskapī uz nakti, pirms to sagriežat un pārklājat!
  • Šokolādes pārklājums
  • Izkausē šokolādi virs karsta ūdens vai mikroviļņu krāsnī. Pārliecinies, ka tā ir ļoti šķidra.
  • Katru kvadrātiņu iemērciet šokolādē, lai tas būtu pilnībā pārklāts, pēc tam novieto to uz cepampapīra , lai sacietētu. Vislabāk to novietot uz kādas paplātes un atdzesēt. Līdz pasniegšanai uzglabājiet ledusskapī slēgtā traukā.
  • Karstā šokolāde meksikāņu gaumē. Sastāvdaļas: 0,5 l piena, šokolādes tāfelīte ar čili, cukurs, kanēlis, Kajenas pipari, putukrējums dekorēšanai. Pagatavošana: izkausē šokolādi, pakāpeniski karsējot pienu un pievieno cukuru, garšvielas pēc garšas. Dzērienu uzputo un dekorē ar putukrējumu.
  • Augļu salāti Ziemassvētku noskaņā. Sastāvdaļas mērcei: kļavu sīrups, kanēlis, muskatrieksts, vaniļas ekstrakts, citronu sula un miziņa. Kokosriekstu skaidiņas apkaisīšanai. Augļi: avenes, granātābolu sēkliņas, āboli, bumbieri, vīnogas, apelsīns, mandarīns, kivi. Pagatavošana: augļus sagriež mazos gabaliņos, sagatavo mērci ar garšvielām un visam ļauj ievilkties ledusskapī.
  • Dzērveņu-granātābolu karameles. Sastāvdaļas: dzērveņu un granātābolu sula bez pievienota cukura, brūnais un baltais cukurs, saldais krējums 1 paciņa, apelsīna miziņa, sviests 1 paciņa, sāls škipsniņa, vaniļas ekstrakts. Pagatavošana: Katliņā ar biezu dibenu uz vidējas uguns ielej granātābolu sulu, dzērveņu sulu un apelsīna miziņu un uzvāra, pēc tam samazina liesmu. Maisījumam vajadzētu viegli burbuļot. Izņemiet apelsīna miziņu, tad pievieno cukuru, sviestu un saldo krējumu. Uzkarsējiet uz vidēji mazas uguns un maisiet, līdz viss ir izkusis un nejūt cukura graudiņus. Sīrups drīz sāks vārīties. Ja vēlaties karameli mīkstāku, karsējiet līdz 110 grādiem, ja cietāku, tad līdz 125 grādiem. Kad temperatūra sasniegta, masu noņem no uguns un ielej veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru. Karameli uz pusotru stundu atdzesē ledusskapī. Pēc tam sagriež nelielos gabaliņos, katru ietinot cepampapīrā.
  • Burkānu un Feta siera uzkodu mērce. Sastāvdaļas: 2 gb sarkanā paprika, 4 palieli burkāni, Feta siers, konservētas baltās pupiņas, ķiploks, citronu sula, olīveļļa, sāls. Pagatavošana: Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Nogriez ķiploka galviņas augšdaļu, atsedzot daiviņas. Novieto ķiplokus uz cepamās plāts ar sarkano papriku un burkāniem sagrieztus strēmelēs. Bagātīgi apkaisa visu ar pipariem un izsmidzina olīveļļu. Cep vismaz 30 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti, pārbaudot gatavību ar dakšiņu. Visu sablenderē ar Fetas sieru, pēc vajadzības pievienojot olīveļļu un garšvielas pēc garšas, vēlams paprikas pulveri. Pārkaisa ar zaļumiem.
  • Mājās gatavots saldējums ar karstvīnu. Sastāvdaļas: piens 600 ml, saldais krējums 200 ml, 4 tējkarotes medus, krustnagliņas, 1 anīsa zvaigznīte, kanēlis, laima un apelsīna miziņas, 4 olu dzeltenumi, 100 g cukura, 125 ml karstvīna. Pagatavošana: Katliņā ielej 600 ml piena un 200 ml saldā krējuma, pievieno 4 ēdamkarotes medus, 3 krustnagliņas, 1 zvaigžņu anīsu, 1 tējkaroti kanēļa, dažas laima un apelsīnu miziņas. Masu uzkarsē līdz gandrīz vārīšanās temperatūrai, tad uz brīdi noliek malā, kamēr sagatavo olas. Ar mikseri saputo 4 olu dzeltenumus un 100 g cukura, līdz iegūst krēmīgu masu. Olu masu ielej katliņā un visu uzvāra uz lēnas uguns, mazliet ļauj sabiezēt, tad caur sietu ielej bļodā. Atdzesē ar ledusaukstu ūdeni, ieliekot bļodu citā katlā ar ūdeni. Pievieno 125 ml sarkanvīna, samaisa un masu ielej saldējuma mašīnā, kuru darbina apmēram 45 minūtes. Alternatīva: ievieto bļodu saldētavā un ik pēc 15 minūtēm enerģiski samaisa, līdz masa kļūst krēmīga.
  • Valriekstu zupa. Sastāvdaļas: 600 g valriekstu,100 g mandeļu, 2 ķiploka daiviņas, 1 saišķis pētersīļu, 1 ēdamkarote olīveļļas, 1 vidēja lieluma sīpols, 1500 ml dārzeņu buljona, 200 g rikotas, šķipsna sāls, šķipsna piparu, 1-2 ēdamkarotes citronu sulas (pēc izvēles). Pagatavošana: Pārlejiet mandeles ar verdošu ūdeni, ļaujiet ievilkties dažas minūtes, pēc tam nokāsiet un noņemiet miziņu. Sasmalcina valriekstus, mandeles, sīpolu, ķiploku un pētersīļus. Lielā katlā uzkarsē 1 ēdamkaroti olīveļļas un pēc tam pievienojiet 1 vidēja lieluma sīpolu un 2 ķiploka daiviņas. Pievienojiet 600 g valriekstu, 100 g mandeļu un nedaudz apgrauzdējiet tās (lai iegūtu labāku garšu), pēc tam pievienojiet 1500 ml dārzeņu buljona un vāriet uz lēnas uguns 10 minūtes. Izmantojiet blenderi, lai visu sablendētu. Pēc tam zupā iemaisa pētersīļus un 200 g rikotas siera. Pievienojiet sāli un piparus, pēc garšas pievieno arī 1-2 ēdamkarotes citrona sulas.
  • Kaltētu tomātu un lēcu salāti. Sastāvdaļas: burciņa kaltētu tomātu, konservētas lēcas, paciņa Fetas siera, svaigs gurķis, romiešu lapu salāti vai salātu maisījums, olīveļļa un balzamiko etiķis. Pagatavošana: visas sastāvdaļas sajauc kopā, pievienojot olīveļļu un balzamiko. Kaltēto tomātu vietā var lietot arī mazos ķiršu tomātus.
  • Brokastu ēdiens olas “šķīstītavā”. Sastāvdaļas: 8 šķēles baltmaizes, 7 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas, lielā bundža konservētu veselu, nomizotu tomātu, vidējs sīpols smalki sagriezts, 4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, 3 ēdamkarotes tomātu pastas, 2 tējkarotes sasmalcināta svaiga oregano, šķipsna sāls pēc garšas, 1 tējkarote saldās paprikas pulvera, saišķis bazilika, 8 olas, glāze rīvēta Parmezāna siera. Pagatavošana: Apcep maizes šķēles apsmidzinātas ar olīveļļu līdz zeltaini brūnas. Sasmalcina tomātus, bet nesablenderē tos pilnībā. Uzkarsē atlikušās 3 ēdamkarotes eļļas pannā uz vidējas uguns, pievieno sīpolu, ķiploku, tomātu pastu, oregano, sāli saldos piparus un sautē, ik pa laikam apmaisot, apmēram 2 minūtes. Pievieno bazilika lapas un atlikušos sasmalcinātos tomātus un vēl pasautē nedaudz. Samazina liesmu un turpina sautēt uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz masa nedaudz sabiezē. Noņemiet pannu no uguns un ļaujiet mazliet atdzist. Mazā bļodā iesitiet 1 olu. Izmantojo lielu karoti, mērcē izveido nelielu iedobi un nekavējoties ielej tajā iesistās olas. Katru olu viegli apkaisiet ar sāli un pipariem. Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai uz vidējas uguns, pārklājiet pannu ar vāku un karsē, lai uzturētu lēnu vārīšanos, līdz dzeltenumi veido plēvīti, 4–5 minūtes. Turpiniet gatavot ar vāku, līdz baltumi ir sacietējuši. Noņemiet no uguns un pārkaisiet ar parmezānu un sasmalcinātu baziliku. Pasniedz ar grauzdētu maizi.

Turpmākie pasākumi


Mūsu draugi
lelb.lv
Liepajas diecēze
Baznīcu nakts
Dienvidkurzemes novads
ebaznica
RobertsFeldmanis.lv
Latvijas Kristīgais Radio
Luterisma mantojuma fonds
Nica.lv
Stunda.lv
tuvuma.lv

© 2025 NīcasBaznīca.lv