Interesanti

10 sātīgi gavēņa laika ēdieni

Tomātu un paprikas sautējums

Sastāvdaļas

  • 1 kg sagrieztu sīpolu
  • 125 ml olīveļļas
  • 1 sagriezta sarkanā paprika
  • 1 sagriezta dzeltenā paprika
  • 600 g blanšētu, nomizotu tomātu
  • sāls, pipari

Pagatavošana

  1. Pannā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un sautē, līdz tie kļūst zeltaini.
  2. Pievieno papriku un sautē 10 minūtes.
  3. Rupji sakapā tomātus, liek pannā un, ik pa brīdim apmaisot, sautē 30 minūtes.
  4. Pasniedz karstu vai istabas temperatūrā.

Avokado, kukurūzas, olu salāti

Sastāvdaļas

  • avokado
  • vārītas olas
  • konservēta kukurūza
  • ķiploks
  • majonēze

Sagriež palielos gabalos avokado un vārītu olu, pievieno konservētu kukurūzu un nedaudz ķiploku. Sajauc ar majonēzi.

Veģetārā lazanja

Sastāvdaļas: (5 porcijām)

  • lazanjas plāksnes (izvēlieties jau iepriekš novārītas plāksnes, kuras pirms likšanas traukā vairs nav jaapstrādā);
  • 800 gr. konservētu tomātu;
  • 500 gr. šampinjonu;
  • 200 gr. svaigu vai saldētu spinātu;
  • 1 cukini ( vai baklažāna);
  • 2 lielas ķiplokdaiviņas;
  • 1 1/2 ēd.k. miltu;
  • 1 ēd.k. svaiga sakapāta bazilika var lietot arī kaltētu;
  • 1 ēd.k. kaltēta oregano;
  • 1 tējk. cukura;
  • olīveļļa;
  • 250 gr. siera;
  • sāls;
  • pipari

Mērcei:

  • 40 gr. sviesta
  • 2 ēd.k. miltu
  • 400 ml. piena
  • 1 tējk. maigu sinepju vai nedaudz sinepju pūlvera
  • 1 tējk. muskatrieksta.

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē krāsni uz 190 grādiem;
  2. Cukini vai baklažānu sagriež  šķēlītes un liek krāsnī uz cepampapīra apcepties;
  3. Tikmēr pannā uzkarsē eļļu, ieber sagrieztus šampinjonus un sakapātus ķiplokus, cep 10 minūtes. Iekaisa miltus un maisot cep vel 1 minūti;
  4. Konservētos tomātus sagriež un ar visu sulu ber klāt šampinjoniem, pievieno garšvielas. Uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē 20 minūtes;
  5. Gatavo mērci – izkausē sviestu, iekaisa miltus un maisot karsē 1 minūti, tad katliņu noņem no plīts, lēnam pievieno pienu un liek atpakaļ uz plīts, uzvāra un maisa līdz mērce sabiezē, pievieno sinepes, muskatriekstu, sāli un piparus;
  6. Cepamtraukā kārto lazanjas plāksnes, tad pa virsu klāj vienu trešdaļu sēņu maisījuma, tad pa virsu kārto trešdaļu cukini vai baklažāna šķēlītes, trešdaļu no sakapātiem spinātiem, trešdaļu balto mērci un visbeidzot trešdaļu sarīvēta siera. Tāpat veido pārējās kārtas, kā pēdējo liekot siera kārtu;
  7. Lazanju cep 190 grādos, apmēram 35 minūtes, vai līdz tās augšējā kārta ieguvusi zeltainu nokrāsu.

Kartupeļu un zivs sacepums

Sastāvdaļas

  • 1,75 kg kartupeļi (nomizoti, sagriezti kubiņos)
  • 75 g sviests
  • 600 ml piens
  • 60 g milti
  • 800 g zivs filejas gabaliņi (heks, menca vai citas baltās zivis)

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Kartupeļus ieber katliņā, pārlej ar ūdeni un vāra 15 minūtes. Pēc tam nokāš un saspaida ar 30 gramiem sviesta un divām ēdamkarotēm piena.

Atlikušo pienu uzsilda nelielā katliņā kopā ar sviestu un miltiem. Masu apmaisa, lai neveidotos kunkuļi un tā būtu vienmērīga. Bagātīgi pievieno garšvielas. Karstumizturīgā traukā ielej piena mērci. Virsū izkārto saldētus vai svaigus zivs gabaliņus, bet zivij virsū liek samīcītos kartupeļus. Sacepumu liek cepeškrāsnī un cep 25 minūtes, līdz virsa apbrūnējusi.

Laša zupa

Sastāvdaļas

  • 3 lieli kartupeļi;
  • puravs;
  • 300 gr. svaigs lasis;
  • 200 ml. saldā krējuma
  • 1,5 zivju buljona kubiciņi;
  • lauru lapa;
  • pipari, dilles, sāls pēc garšas

Pagatavošana

  1. Liek vārīties ūdeni katlā, tā lai ieberot sagrieztos kartupeļus zupa neizskatās pārlieku bieza vai paplāna.Pievieno lauru lapu, ja ir tad veselus piparus, ja nav tad maltos. Griež kartupeļus vidējos gabalos un ber katlā;
  2. Sagriež puravu un uz pannas apcep uz nelielas uguns, lai tie nepaliek brūni, bet mīksti, tad ber katlā;
  3. Kad ūdens jau sācis vārīties tam pievieno buljona kubiciņus un ļauj vārīties zupai tikmēr, kamēr kartupeļi ir gandrīz gatavi, tad pievieno vidējos gabalos sagrieztu lasi un saldo krējumu un ļauj zupai vārīties kādas 5 – 10 minūtēs, vai kamēr kartupeļi gatavi.
  4. Zupai pievieno sāli un smalki sakapātās dilles un liek galdā.

Sēņu plācenīši

Sastāvdaļas

  • 150 g vārītu vai sālītu sēņu
  • 10 g sviesta
  • 15 g sīpolu
  • 25 g baltmaizes
  • 25 ml piena
  • 1/2 olas
  • sāls
  • pētersīļi
  • 15 g rīvmaizes
  • 25 g tauku cepšanai

Pagatavošana

Sēnes samaļ gaļas mašīnā kopa ar pienā izmērcētu baltmaizi, pievieno sviestā apceptu sīpolu, olu, sāli, pētersīļus un samaisa. No masas veido apaļus plācenīšus, apviļā rīvmaizē un cep taukos no abām pusēm brūnus.
Pasniedz ar kartupeļiem, tomātu mērci, lapu salātiem.

Ķirbju un biezpiena sacepums

Sastāvdaļas

  • 500 g ķirbju
  • 500 g biezpiena
  • 4 gab. olas
  • 2 gab. āboli
  • 100 g sviests
  • ½ – ¾ glāzes cukura
  • citrona miziņa
  • rīvmaize

Pagatavošana

Nomizotu ķirbi sagriež plānās šķēlēs, apviļā miltos un apcep sviestā.

Sagatavotā veidnē liek kārtām ķirbju šķēles un biezpiena masu, ko sagatavo šādi: biezpienam pievieno ar pusi dotā cukura daudzuma saputotus olu dzeltenumus, rīvētu citrona miziņu, kubiņos sagrieztus ābolus, 1 ēdamkaroti kausēta sviesta, pāris karotes rīvmaizes un pusi ar atlikušo cukuru saputotā olu baltuma.

Cep cepeškrāsnī 20 minūtes. Tad sacepumu pārziež ar atlikušo saputoto olu baltumu un turpina cept, kamēr virspuse kļūst viegli iedzeltena. Pasniedz ar augļu mērci.

Grauzdiņu salāti

Sastāvdaļas

  • 400 gramu rupjmaizes
  • 30 grami eļļas cepšanai
  • 300 gramu konservētas kukurūzas
  • 300 gramu siera
  • piecas olas
  • 200 gramu majonēzes
  • 200 gramu krējuma
  • ķiploks
  • ēdamkarote sinepju
  • pipari
  • 2 tomāti

Pagatavošana

Izvāra olas.
Maizi sagriež mazos gabaliņos un apcep uz pannas eļļā. Trauku, kur gatavos salātus, ieziež ar dažām daiviņām caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku, pieber ar grauzdiņiem un sakrata, lai tie sasūktos ar īsto garšu. Pāri ber kukurūzu, sagrieztus tomātus un sarīvētu sieru. Sajauc mērci – krējums, majonēze, sinepes un pipari.

Siera pudiņš

Sastāvdaļas

  • milti
  • piens
  • saldais krējums
  • sāls
  • malta paprika
  • Ementalas siers
  • olas
  • sviests

Pagatavošana

60 g miltu kārtīgi samaisa ar 1/4 l piena un saldā krējuma. Šo masu uz uguns karsē tik ilgi, līdz tā sabiezē. Tad to atdzesē, pieber sāli, nedaudz maltas paprikas, 150 – 200 g rīvēta Ementalas siera, 3 – 4 olu dzeltenumus un putās sakultus olu baltumus. Masu iepilda ar sviestu ietaukotā formā un cep 30 – 40 minūtes.

Siļķe kažokā

Sastāvdaļas

  • 1 siļķe
  • 4 burkāni
  • 1 glāze konservētas kukurūzas
  • 5 kartupeļi
  • 3 āboli
  • 1 sīpols
  • 2 olas
  • majonēze

Rotāšanai:

  • 2 olbaltumi
  • burkāni
  • pētersīļi

Pagatavošana

Kartupeļus un burkānus nomazgā, vāra ar visu mizu, kamēr gatavi. Dārzeņus atdzesē un nomizo, sarīvē atsevišķās bļodās.Olas izvāra, noņem čaumalas, atdala olbaltumus no dzeltenumiem, sarīvē atsevišķās bļodās. Siļķi notīra, izņem asakas, fileju sagriež mazos gabaliņos. Kukurūzai notecina šķidrumu, mazliet atstāj rotāšanai. Sīpolu nomizo, noskalo aukstā ūdenī, sagriež gabaliņos. Ābolus nomizo, sarīvē. Salātus liek kārtās, pa vidu uzklājot majonēzi – sīpols, siļķe, kukurūza, kartupeļi, burkāni, āboli, olbaltumi, olu dzeltenumi. Rotā ar rīvētiem burkāniem, kukurūzu, pētersīļiem, olbaltumiem.

 

Kalendārs


Mūsu draugi
lelb.lv
Liepajas diecēze
Baznīcu nakts
Dienvidkurzemes novads
ebaznica
RobertsFeldmanis.lv
Latvijas Kristīgais Radio
Luterisma mantojuma fonds
Nica.lv
Stunda.lv
tuvuma.lv

© 2024 NīcasBaznīca.lv